Преднината на бившия бразилски президент Лула да Силва пред действащия крайнодесен президент Жаир Болсонару спадна с един процент - от 19 на 18%, месеци преди изборите на 2 октомври.

Това показа в четвъртък проучване на социологическата компания Datafolha, публикувано от "Ройтерс".

Болсонару се бори за преизбиране с популистки мерки

Болсонару се бори за преизбиране с популистки мерки

Социалните плащания могат да увеличат инфлацията

Лидерът на левицата получи 47% подкрепа от избирателите в анкетата срещу 29% за Болсонару, в сравнение със съответно 47% и 28% през юни.

Ако гласуването се проведе днес, Лула ще спечели изборите директно с 53 процента от валидните гласове, избягвайки втори тур, необходим, ако нито един кандидат не получи повече от 50 процента, каза социологът.

Ако има балотаж, който ще се проведе на 30 октомври, Лула ще бъде върнат на поста с 55 процента от гласовете срещу 35 процента за Болсонару, което е предимство от 20 точки, което се изплъзва от 29 точки преднина, която имаше през декември, сочи проучването.

Лула да Силва все още води пред Болсонару в Бразилия

Лула да Силва все още води пред Болсонару в Бразилия

Но доверието за настоящия президент нараства

Лула управлява Бразилия в продължение на два мандата през 2003-2010 г., когато страната се разраства бързо поради свръхбума на суровините, позволили да измъкне милиони хора от бедността и да напусне поста с рекордна популярност.

Победата на Лула би представлявала удивително завръщане на 76-годишния бивш синдикален лидер и основател на Работническата партия, който прекара 580 дни в затвора през 2018-2019 г. по присъди за корупция, по-късно анулирани.

Болсонаро популистки ухажва предизборно избирателите, като увеличава разходите за социални помощи, настоява за сваляне на цените на горивата, които предизвикваха висока инфлация. Съюзниците му в Конгреса приеха конституционна поправка, позволяваща на правителството му да надхвърля лимитите на разходите в година на избори.

Но Datafolha поясни, че ефектите от социалните помощи все още не са усетени върху електората, тъй като увеличените месечни плащания започват едва през август.

Все пак Болсонару печели подкрепа от 3 процента сред хората с ниски заплати с по-малко от 2424 реала на месец, въпреки че Лула все още има голямо предимство в тази група - с 54% до 23%, съобщава още Datafolha.

ЦРУ предупредило Болсонару да не пречи на изборите

ЦРУ предупредило Болсонару да не пречи на изборите

Да спре да поставя под съмнение системата за гласуване на страната си

Datafolha интервюира 2556 бразилци с право на глас (над 16 години) в сряда и четвъртък.