Бившият бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва, който е водещ в анкетите за президентските избори в страната през октомври, заяви, че няма да толерира заплахи срещу институциите и че въоръжените сили трябва да вземат решение за демокрация, съобщава агенция Ройтерс.

"Важно е да победим авторитаризма и антидемократичните заплахи. Няма да толерираме никаква форма на риск за институциите, които означават благоприятния вот", каза Лула в реч в североизточния метрополис Салвадор.

Трима различни кандидати за президент също присъстваха на събитието, за да се зарадват на независимостта на щата Баия, заедно с десния президент Жаир Болсонаро, който работи за преизбиране.

Лула беше президент на Бразилия от 2003 до 2011 г.

Военни лидери многократно са споменавали, че бразилските въоръжени сили ще зачитат всички резултати от изборите, но армейски офицери влязоха в заглавия, повтаряйки обратната връзка на Болсонаро за потенциални слабости в системата за гласуване в Бразилия.

Бивш капитан от армията, Болсонаро е назначил редица служители от армията на ключови позиции, които исторически са били заемани от цивилни в рамките на властите. През май той призова армията да проведе свое лично паралелно допитване до съдебната зала.

От последната година насам Болсонаро заплашваше да не приеме просто резултатите от президентските избори през октомври и неуспешно се опита да направи конституционна промяна в бразилската техника за гласуване, застъпвайки се за връщане към хартиена избирателна система. Неговите причини за тези действия се основават най-вече на непрекъснати и недоказани твърдения за измама в националната система за дигитално гласуване.

Лула спомена по време на събитието: "Важно е да се възстанови атмосферата на политическа, финансова и институционална стабилност, която дава увереност и безопасност на инвестициите, които могат да бъдат любопитни за растежа на нацията."

Той защити значението на армията за нацията, като подчерта, че ще трябва да имат отдаденост на демокрацията.

"Безпристрастната и суверенна Бразилия, която бихме искали, не може да предаде въоръжените си сили. Не само добре обучени и подготвени, но преди всичко посветени на демокрацията", добави Лула.

Лула спечели 47% подкрепа срещу 28% на Болсонаро в гласуването за мнение на Datafolha в края на юни.

Лула да Силва води все по-убедително пред Болсонару за изборите в Бразилия

Лула да Силва води все по-убедително пред Болсонару за изборите в Бразилия

Президентският вот ще се проведе през октомври