Люксембург отзовава посланика си в Русия за консултации, съобщава "Блумбърг", позовавайки се на изявление на външното министерство на малката, но много богата европейска държава.

"Правителството на Люксембург осъжда най-категорично извършеното (в английския град Солсбъри) нападение и се присъединява към изводите на Великобритания за това, че е много вероятно Русия да носи отговорност за случилото се и че няма друго правдоподобно обяснение", изтъкват от външното ведомство на Люксембург.

Тереза ​​Май призовава за "дългосрочен отговор" на Запада срещу Русия

Тереза ​​Май призовава за "дългосрочен отговор" на Запада срещу Русия

Великобритания разполага с всички възможности да победи враговете си, допълва Мей

В същото време вчера външният министър на страната Жан Аселборн заяви, че Люксембург не възнамерява да експулсира руски дипломати.

В понеделник 16 страни от Европейския съюз, а също САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Украйна и няколко други държави взеха решение да експулсират руски дипломати заради покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март, когато двамата бяха намерени в безсъзнание на пейка пред търговски център в южния английски град. Решението за експулсиране беше взето в подкрепа на Великобритания, която обвинява Русия за химическата атака, която е първата на територията на Европа от Втората световна война насам.

Руските власти обявиха експулсирането на техни дипломати като "неприятелска и провокативна стъпка" и обещаха да подготвят ответни мерки.

Борисов привика посланика ни в Русия

Борисов привика посланика ни в Русия

Премиерът и посланик Коцев обсъдиха случая "Скрипал"