Делегати на 35-страната среща на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) приеха решение за намаляване на ядрената техническа помощза Иран, съобщи АП.

Взетото решение е част от предприетите санкцииот страна на ООН относно ядрената програма на Иран.

Решението, което предвижда Иран да бъде лишен от 22 проекта, бе прието с пълно единодушие и бе очаквано.

Санкциите бяха предприети от Съвета за сигурност на ООН на 23 декември. Чрез тях се цели да се наложат санкции над Иран, тъй като той не прие искането от страна на Съвета за сигурност да спре обогатяването на уран.

Петте постоянни членки на Съвета се консултират относно допълнителните санкции, които ще наложат на Иран, след като миналия месец Техеран отхвърли новия ултиматум да спре обогатяването на уран.

Преди да бъде взето решението за намаляване на  техническата помощ, представителят на МААЕ в Иран обвини САЩ и Израел за многобройните военни атаки и допълни, че Съвета за сигурност  и наложените от него санкции срещу неговата държава са незаконни.

От своя страна главният делегат на САЩ обвини Иран, че не взима под вниманиесериозното международно безпокойство от страна на Съвета за сигурност", искащ замразяване на обогатяването на уран.