Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия прие резолюция, осъждаща военния удар срещу детска болница в украинската столица, като обвинява Русия за атаката, съобщава "Ройтерс".

Бордът от 35 държави прие резолюцията с 20 гласа "за", два "против" и 12 "въздържал се", разкриха дипломати на извънредната среща при закрити врата, която се проведе по искане на Украйна.

Украйна поиска от Съвета да разгледа въпроса, тъй като детската болница "Охматдит" в Киев е получила подкрепа от МААЕ в областта на диагностиката и лечението на рак.

Руският посланик в ООН: Норвежка ПВО ракета е ударила детската болница в Киев

Руският посланик в ООН: Норвежка ПВО ракета е ударила детската болница в Киев

Кремъл отрича очевадните факти

"Бордът осъжда най-категорично прекъсването на техническата помощ на МААЕ за Украйна, причинено от неотдавнашния военен удар на Руската федерация, който засегна Националната детска специализирана болница "Охматдит", се посочва в резолюцията.

В понеделник Киев претърпя един от най-тежките си дни на въздушни удари от началото на войната. При атаки в цялата страна загинаха най-малко 44 души, включително двама възрастни в детската болница.

На свой ред Москва отрича да е атакувала болницата и обвини украинската противоракетна отбрана за удара по клиниката, която е една от най-големите в Европа и лекува пациенти със сериозни болести, като рак и бъбречни заболявания.

Правозащитна мисия на ООН заяви, че има "голяма вероятност" болницата да е била пряко поразена от руска ракета, а службата за сигурност на Украйна посочи, че има недвусмислени доказателства, че лечебното заведение е било ударено от руска крилата ракета Х-101.

Украйна е информирала МААЕ, че в болницата няма радиоактивни източници и на мястото не е имало рискове, свързани с ядрената безопасност или сигурност.

Зеленски се закани да отмъсти за ракетния удар по болница в Киев

Зеленски се закани да отмъсти за ракетния удар по болница в Киев

Украйна и Полша сключиха пакт за сигурност