Американският президент Доналд Тръмп призова световните лидери вчера да помогнат за възстановяването на "демокрацията и политическите свободи" във Венецуела, като отправи срещу южноамериканската страна някои от своите най-унищожителни критики в речта си пред Общото събрание на ООН.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро отвърна на удара, наричайки американския президент "новия Хитлер" на международната политика. Той също така обвини Тръмп, че заплашва да го убие, въпреки че американският държавен глава не е правил подобно нещо, отбелязва "Асошиейтед прес".

Тръмп заплаши да затегне още тежките икономически санкции, които САЩ наложиха на Венецуела през миналия месец, ако Мадуро "продължи по пътя на налагането на авторитарно управление".

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН
Обновена

Нямаме избор освен напълно да унищожим КНДР, предупреди Тръмп в първата си реч пред ООН

Той говори за "престъпните режими"

Ала той не повтори по-ранната си заплаха да обмисли военни опции за натиск върху Венецуела, ден след като вечеря с лидерите на четири латиноамерикански страни, които са дали да се разбере, че няма да подкрепят подобни действия.

"Народът на Венецуела гладува и страната им се срива. Техните демократични институции се унищожават. Това положение е напълно неприемливо и ние не можем да стоим и да наблюдаваме", изтъкна Тръмп и допълни: "Моля всяка страна, представена тук днес, да бъде подготвена да стори повече за справянето с тази много реална криза".

Мадуро, който не присъства на Общото събрание на ООН, реагира гневно от Каракас, като нарече речта "агресия от новия Хитлер на международната политика, г-н Доналд Тръмп, срещу народа на Венецуела".

"Никой не застрашава Венецуела и никой не притежава Венецуела", подчерта Мадуро.

Мадуро добави, че, както той е разбрал речта, "Доналд Тръмп днес заплаши президента на Венецуела със смърт".

Тръмп обаче само каза, че САЩ са "готови да предприемат още действия" срещу Венецуела.

На Общото събрание на ООН външният министър на Венецуела Хорхе Ареаза също осъди коментарите на Тръмп, но игнорира въпросите по време на пресконференция относно критиките, които Венецуела получи от други лидери на срещата на ООН.