Властите във Венецуела са задържали двама американци, които са били част от въоръжената група, опитала неуспешно да нахлуе по море в страната. Това обяви венецуелският президент Николас Мадуро.

В телевизионно обръщение Мадуро уточни, че вчера са били арестувани 13 "терористи", както ги нарече. Според държавния глава социалист те са участвали в координиран с правителството на САЩ заговор за нахлуване на групата във Венецуела по море с цел той да бъде свален от власт и да бъде убит. 

Осем души са били убити при провалилата се акция в неделя, твърдят венецуелски официални източници. Мадуро показа американските паспорти и други идентификационни документи на Айран Бери и Люк Денман. По думите му те са работили с Джордан Гудро, който е американски военен ветеран, ръководещ компанията за сигурност Silvercorp USA, чието седалище е в щата Флорида.

"Те си играха на Рамбо. Играха си на герои", изтъкна Мадуро и увери, че венецуелските власти са разкрили заговора предварително.

По време на речта си Мадуро обвини администрацията на американския президент Доналд Тръмп за "подготовката на това действие на DEA (американската служба за борба с наркотиците)" и обвини Белия дом в "делегиране на оперативното му планиране на компания, Silvercorp".

Венецуела спряла морски десант-инвазия на "терористи наемници"
Обновена

Венецуела спряла морски десант-инвазия на "терористи наемници"

Нахлули с моторни лодки от съседна Колумбия

Гудро, който обяви в неделя, че е организирал неуспешното нахлуване, е потвърдил пред "Ройтерс", че Бери и Денман са участвали. "Те работят с мен. Мои момчета са", каза американският ветеран от Ирак и Афганистан.

От екипа на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо отрекоха медийните твърдения, че той е наел Silvercorp, за да свали Мадуро от власт със сила.

Представител на американските власти, пожелал анонимност, отрече правителството на САЩ да е замесено в провалилата се въоръжена акция.