Президентът на Венецуела Николас Мадуро в сряда определи санкциите, наложени от западните страни заради конфликта в Украйна, като престъпление срещу руския народ.

"Това, което правят на руския народ, е престъпление. Това е икономическа война. Това е лудост, каза той по време на реч, излъчена по телевизионния канал Venezolana de Televisión. Икономическите войни трябва да приключат. Проблемите трябва да се решават чрез дипломация", добави Мадуро.

Според него, западните страни подклаждат ксенофобия към руснаците.

"Те преследват руснаци по целия свят. Прекрасен диригент беше отстранен от ръководството на филхармоничен оркестър в една от европейските страни, само защото е руснак. Това се нарича ксенофобия, расизъм, преследване, нарушаване на правата на човека", каза той.

Според Мадуро, срещу Русия е започнала "жестока информационна война". "Те манипулират думите", добави той.

Припомняме, че ден преди началото на руската инвазия в Украйна, Мадуро заяви, че Украйна се управлява от САЩ и Европа почти като колония. Според него руският президент Владимир Путин винаги е търсил дипломатическо решение на проблемите със съседната държава.

"Минските споразумения бяха отхвърлени, потъпкани от управляващия в Украйна елит и безусловен съюзник на Съединените щати и Европа. Тази страна се управлява почти като колония", каза президентът на Венецуела.

Мадуро добави тогава, че страната е претърпяла големи щети.

"Икономиката на страната беше унищожена, икономиката на Украйна беше унищожена от Байдън и НАТО с цялата тази кампания, насочена към създаване на бази с ядрени оръжия, насочени към Русия.

"Това е абсолютно неприемливо", заключи венецуелският президент.

Мадуро: Украйна е колония на САЩ

Мадуро: Украйна е колония на САЩ

Позиция на президента на Венецуела

Припомняме, че на Русия ЕС и НАТО наложиха серия от санкции. Те засегнаха редица отрасли на икономиката.

Москва официално потвърди за 500 загинали и 1600 ранени свои военни от началото на инвазията. Според Киев, броят е много по-голям.