Президентът на Венецуела Николас Мадуро настоя правителството на Португалия да освободи над 1,7 млрд. долара, които европейската страна е задържала, но са необходими на Венецуела за лекарства и хранителни продукти, предаде "Спутник".

"Португалската банка ни ограби, от мястото, от където плащахме за лекарства и храна, ни ограбиха с 1,726 млрд. долара. Призовавам правителството на Португалия да освободи средствата", заяви Мадуро пред националните медии.

"Защо ни взимат парите? Те са си наши", възропта той.

Държавният глава се обърна с призив и към президента на САЩ Доналд Тръмп и върховния представител на външната политика на ЕС Федерика Могерини да освободят блокираните пари в рамките на икономическите санкции, които бяха наложени на Каракас.

ЕС зове Венецуела да приеме хуманитарната помощ

ЕС зове Венецуела да приеме хуманитарната помощ

Настоява за възстановяване на демокрацията чрез честни президентски избори

"Разбихме шоуто с фалшивата хуманитарна помощ на 23 февруари, това политизирано шоу с хуманитарна помощ беше разгромено", заяви още Мадуро.

Вчера започна мисия за хуманитарна помощ, организирана от Червения кръст и с мащабите на мисията за Сирия.

Държавникът обясни, че е допуснал помощта, тъй като тя съответства на конституцията и не им е налагана насила. Той напомни и че има сключени споразумения с Китай, Русия, Беларус, Иран и Индия, благодарение на които всяка седмица във Венецуела пристигат тонове помощи за карибския народ.

Венецуела блокира хуманитарната помощ

Венецуела блокира хуманитарната помощ

Пратките съдържат храни и лекарства на стойност 20 млн. долара