Палестинският президент Махмуд Абас планира преговори с представители на Йордания и с европейски страни, в рамките си на голямата си европейска обиколка, която започва днес, съобщи АП.

Срещите, бяха планирани след като Абас не успя да убеди САЩ и Израел, че неговото правителство ще изпълни условията за възстановяване на нужната чужда подкрепа.

Визитата му започва от Йордания, където се предвижда да се срещне с йорданския крал Абдула II.

Припомняме, днес се очаква на среща с йорданския крал да бъде държавният секретар на САЩ Кондоза Райс. Срещата е предвидена преди Райс да докладва за състоялата  се в понеделник неокончателна среща на върха в Близкия изток, пред форума на световните сили в Берлин.

От Аман Абас ще се отпътува за Лондон, Париж и Берлин, където ще се срещне с викосопоставени правителствени лица. Преговорите имат за цел да се убедят скептичните западни лидери, че сделката, която Абас сключи с ислямските ръководители от Хамас, отразява неговата модерна позиция.

Припомняме, че чуждата подкрепа за палестинската държава, която се равнява на близо 1 милион долара, бе спряна след като военните от Хамас спечелиха изборите и поеха властта в свои ръце за близо година.

От своя страна Израел, САЩ, и ЕС считат Хамас за терористична групировка.

 От канцеларията на лидера на Палестинската автономия съобщават, че целта на обиколката на Махмуд Абас е да получи подкрепата на правителствата на тези страни, както и тяхното съгласие за разделението на властта между Фатах и Хамас, което Абас договори с ръководството на Хамас.

Палестинският лидер се надява на убеди европейските политици за важността на въпросното съглашение. Той твърди, че новото умерено правителство ще стане реална алтернатива на безкомпромисната антиизраелска политика на Хамас, отбелязва електронното издание МИГнюз.