Македония призова Гърция да признае "новата реалност" в страната и да подкрепи кандидатурата ѝ за присъединяване към Европейския съюз и НАТО, което ще изисква преодоляване на спора относно името на югозападната ни съседка, съобщава "Ройтерс".

Гърция наложи вето върху опитите на бившата югославска република да се присъедини към ЕС и НАТО заради продължаващ от десетилетия спор заради името Македония.

Атина твърди, че използването на името предполага териториална претенция заради северния гръцки регион Македония.

Гърция се съгласи само на това, югозападната ни съседка да бъде споменавана на международни мероприятия като Бивша югославска република Македония (БЮРМ).

Ала новото правителство в Скопие на премиера Зоран Заев, който дойде на власт през май, обеща да ускори процеса по присъединяването към НАТО и ЕС, за което добросъседските отношения са едно от условията.

За да демонстрира ангажимента си, правителството на Заев подписа Договор за добросъседство с България по-рано този месец, чиято е цел е прекратяването на продължаващите от години дипломатически спорове, отбелязва "Ройтерс".

Подписахме договора за добросъседство с Македония
Обновена

Подписахме договора за добросъседство с Македония

България е първата държава в света, признала Република Македония

"Надяваме се, че Гърция ще признае новата реалност в Македония и нашето честно желание за приятелство. Очакваме и се надяваме на помощ и подкрепа за европейската интеграция", изтъкна външният министър на Македония Никола Димитров след среща с гръцкия си колега Никос Кодзиас.

Това е втората среща между двамата външни министри от май насам.

"Разговаряхме за процеса, как ще се развива, методите и условията, но говорихме също така и за това какви са точните интереси и притеснения и на двете страни", допълни Димитров.

Кодзиас заяви, че Гърция ще бъде готова да подкрепи кандидатурата на Македония за членство в ЕС и НАТО, но само след като бъдат изпълнени всички предварителни условия за членство. Той не коментирал по-подробно по темата.

Спорът за името на Македония се влачи в продължение на почти 26 години без очевиден напредък. Бившият премиер Никола Груевски построи своето продължило почти десетилетие управление върху национализма и отказа да изпълни исканията на Гърция.