"Правителството трябва да подкрепи мерки, които да помогнат Македония да се присъедини към НАТО със или без решение на проблема с името", се казва в доклад на Комисията по външните работи към Камарата на лордовете на британския парламент.

Докладът "Великобритания и бъдещето на Западните Балкани" е изготвен от комисията по външни работи на Камарата на лордовете. 

В доклада се казва, че бившата югославска република Македония трябва да бъде подпомаганата да се присъедини към НАТО за стабилност в региона. Присъединяването трябва да се осъществи независимо дали въпросът за името е разрешен или не.

Мястото на Македония е в НАТО, обяви Столтенберг в Скопие

Мястото на Македония е в НАТО, обяви Столтенберг в Скопие

С постоянното прилагане на реформи мястото на Македония е в НАТО

Македония показва, че има капацитета да провежда реформи в духа на ценностите на НАТО, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг по време на визита в Скопие. "С постоянното прилагане на реформи мястото на Македония е в НАТО", обяви Столтенберг.

Великобритания, която е от силните членове на НАТО и един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, може да приеме Македония да се присъедини към Алианса със или без споразумение за името й с Гърция.

Снимка 338729

Източник: House of Lords

За повече информация, пълният документа на английски език Тhe UK and the future of the Western Balkans, публикуван от Комисията по външните работи към Камарата на лордовете на британския парламент.