Македонската полиция използва сълзотворен газ, след като мигранти са съборили оградата на гръцко-македонската граница.

Тълпа мигранти са нахлули през бодливата телена ограда по македонската граница, като са използвали стоманен стълб като стенобойна машина, съобщава Би Би Си.

Телевизионни кадри показват мигранти, бутащи оградата на Идомени.

Част от оградата е била смачкана със стенобойната машина. Не е ясно колко мигранти са успели да преминат.

По информация на „Ройтерс” мигрантите и бежанците са щурмували границата от Гърция. Те са съборили металната врата на границата.

Свидетел разказва, че македонската полиция няколко пъти е използвала сълзотворния газ срещу тълпите, които съборили металната врата и по тези, които седели на жп линията и отказвали да се махнат.

Агенцията съобщава за 8000 души събрани при Идомени.

Тълпите бежанци, които се събрали при оградата, използвали тежек метален прът, за да съборят вратата, копали под бариерата и използвали сила, за да я премахнат.

Най-малко двама души са колабирали в тълпата и последвалото използване на сълзотворен газ.

Много от тези, които се опитват да достигнат до Северна Европа, са бежанци от Сирия и Ирак.

Хиляди бежанци са блокирани на границата на Гърция с Македония. Те идват от препълнените лагери в заобикалящите полета и чакат македонските власти да ги пуснат да продължат пътя си през Балканите.

По данни на полицията около 6500 души чакат на или близо до граничен пункт Идомени. Други 500 са се преместили до наблизо издигнат лагер на около 20 километра разстояние, съобщава „Асошиейтед прес”.

Македонските власти са позволили на 300 сирийци и иракчани да преминат за времето от 23.00 часа снощи до 4.00 часа тази сутрин. Македония обяви, че ще позволи да влязат толкова хора, колкото Сърбия приеме. Тя е следващата страна по балканския миграционен коридор.

Властите в Гърция казват, че над 22 000 души са блокирани. Очаквало се до месец да достигнат 70 000 души.

Кореспондентката на БНР в Гърция съобщава, че се очаква в някои райони да бъде обявено бедствено положение заради бежанската криза. Атина обмисляла да наложи вето при липса на единно споразумение за разпределяне на бежанците по квоти между всички европейски държави.

Притокът към гръцките острови не секвал. Част от бежанците се оставяли на островите, а други се прехвърляли в Пирея, Кавала и Солун.

В закрити спортни зали и бивши военни поделения се правят временни лагери.

Министърът по миграцията Янис Музалас смята, че Гърция е поставена на колене.