Без гласуване на предлаганите конституционни промени завърши днешното заседание на македонския парламент, предаде БНР.

Депутатите ще продължат работата си на 16 октомври от 11 часа. Поправките са част от условията за промяна на името на страната и евроатлантическата й интеграция.

В началото на заседанието премиерът Зоран Заев отправи призив за помирение между власт и опозиция и посочи, че това е единственият начин за мир, стабилност и икономически просперитет на страната. Той свърза призива си със събитията от 27 април миналата година, когато противници на Социалдемократическия съюз на Македония нахлуха в парламента и се стигна до сблъсъци. При тях пострада и самият Заев.

"Това е отличен момент да си простим и да се помирим. Знам, че това има цена. Подготвен съм да платя политическата цена.", заяви македонският премиер.

Преди Заев думата имаше опозицията. Илия Димовски от ВМРО-ДПМНЕ поиска точката за промяна на конституцията да бъде свалена от дневния ред заради липса на легитимност, но предложението му бе отхвърлено от депутатите.

Зоран Заев с "неприлично предложение" към опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

Зоран Заев с "неприлично предложение" към опозиционната ВМРО-ДПМНЕ

Предлага прошка между левицата и десницата

Междувременно пред парламента се събраха протестиращи срещу конституционните промени. Те блокираха за кратко движението в района.

Предложените от кабинета на Зоран Заев четири поправки са част от споразумението от Преспа, сключено с Гърция. Договорът между Скопие и Атина ще бъде гласуван и в гръцкия парламент.

Македония се готви за промяна на конституцията

Македония се готви за промяна на конституцията

Целта е интеграция в ЕС и НАТО