Македонският президент Георге Иванов отмени амнистията на 22-ма политици от общо 56 души, съобщават македонски медии. Иванов обаче не е разкрил имената на политиците, чието помилване е било отменено.

„Взех решение да анулирам решението за помилване на видни политически личности – общо 22-ма”, посочи Иванов, добавяйки: „Никой политик не е над закона и недосегаем. Напротив, всеки ще отговаря за постъпките си.”

В обръщение към македонските граждани той уточни, че всички други лица, които бяха помилвани на 12 април, в съответствие с промените в Закона за помилване, имат възможност да внесат лични молби за анулиране на решенията за тяхното помилване.  

Припомняме, на 12 април Иванов помилва 56 висши политици и техни сътрудници, ефективно блокирайки работата на Специализираната прокуратура, създадена да разследва корупцията по високите етажи на властта като част от споразумението за разрешаването на политическата криза, постигнато през миналото лято с посредничеството на Брюксел. Той настояваше, че предприел този ход, за да подпомогне преодоляването на политическите разделения в Македония. 

Обаче действията му разгневиха опозицията и влошиха политическата криза в страната, предизвиквайки масови антиправителствени протести в столицата Скопие и в други градове.