Лидерите на Европейския съюз прекратиха срещата си в Брюксел, след като след 20 часа преговори не успяха да постигнат договорка за това кои трябва да заемат най-важните постове в институциите на Общността, предизвиквайки гняв у френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че нерешителността на Европа вреди на имиджа ѝ в чужбина, съобщава "Ройтерс".

Невъзможността им да намерят консенсусни кандидати по време на маратонските преговори, които продължиха през цялата нощ, отразиха разпокъсаното състояние на Европейския парламент и подчертаха проблемите при постигането на обща позиция по въпроси от миграцията до климатичните промени, които нараснаха след разширяването на Общността.

Евролидерите не успяха да се договорят за топ позициите, отлагат разговорите за утре

Евролидерите не успяха да се договорят за топ позициите, отлагат разговорите за утре

28-те лидери на страните членки на ЕС ще подновят разговорите във вторник сутринта

Макрон, който напусна мястото на срещата, малко след като преговорите бяха прекъснати внезапно и насрочени за утре сутрин, определи случилото се като "провал", макар че каза, че все още може да се постигне споразумение.

Източноевропейските страни категорично възразиха срещу споразумението, постигнато от него и лидерите на Германия и Испания да връчат председателството на Европейската комисия на холандския социалист Франс Тимерманс.

Номинирането на Тимерманс също така беше много непопулярно сред групата на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), която настоя, че тя трябва да поеме председателството на комисията, тъй като има най-много депутати в Европарламента.

Туск прекъсна срещата на европейските лидери, няма избран председател на ЕК

Туск прекъсна срещата на европейските лидери, няма избран председател на ЕК

Провеждат се двустранни консултации...

Макрон настоя, че не би могло да има по-нататъшно разширяване на ЕС без реформи, които да му позволят да функционира.

Постът на председателя на Европейската комисия беше само един от петте, които трябва да бъдат разпределени, като сред тях е и този на председател на Европейската централна банка.

Изключително необичайно е срещите на върха на ЕС да продължават трети ден, а настоящите преговори отбелязват вече трети опит да се постигне съгласие за постовете в следващия 5-годишен мандат.

Борисов изключи Кристалина Георгиева за председател на Европейския съвет

Борисов изключи Кристалина Георгиева за председател на Европейския съвет

По думите му тя е за поста председател на ЕК

Запитан какъв е основният проблем в преговорите, представител на ЕС каза: "Целият пакет."

"Това е просто невероятно сложно. Имате толкова много политически фракции", коментира холандският премиер Марк Рюте, добавяйки, че някои фракции остават разделени помежду си.

Германският канцлер Ангела Меркел, чийто Християндемократически съюз е част от ЕНП, излезе с по-помирителен тон към източноевропейските страни, посочвайки, че по-големите страни членки на ЕС не могат да пренебрегват възгледите на по-малките държави.

За да бъде назначен, следващият председател на Европейската комисия се нуждае от подкрепата на поне 72% от 28-те страни членки, които трябва да представляват най-малко 65% от населението на ЕС.

Дипломати заявиха, че договорката за имената за най-високите постове е от решаващо значение за позицията на ЕС, тъй като още отлагания ще осигурят храна на антисистемните националисти, които твърдят, че Общността е загубила връзка с гражданите си, разделена е и нефункционална.