Премиерът Бойко Борисов изключи възможността Кристалина Георгиева да стане председател на Европейския съвет.

Това стана ясно от негово изявление в Бркюксел след втория ден от извънредната среща на лидерите на страните членки на ЕС.

Кристалина Георгиева е за поста председател на Европейската комисия, но е необходимо мнозинство, подчерта премиерът.

Той намекна, че това едва ли е възможно, тъй като за тази позиция се разглеждат двете основни на Франс Тимерманс и Манфред Вебер.

След срещата Борисов подчерта, че не желае да коментира глупостите, които излизат.

Той е категоричен, че Мария Габриел трябва да си остане комисар, въпреки, че е предлагана за поста на върховен представител по сигурността и външната политика.

Отказах поста, защото за нас по-важно е да имаме комисар с реален ресор и човек в Комисията, изтъкна премиерът.

По думите му основният спор по време на преговорите е дали Вебер да стана председател на ЕП и Тиберманс да бъде председател на ЕК или обратното.

Кристалина Георгиева гласена за шеф на Европейския съвет, а Тимерманс - ЕК
Обновена

Кристалина Георгиева гласена за шеф на Европейския съвет, а Тимерманс - ЕК

Лидерите на страните членки на ЕС започнаха преговори в неделя в опит

Според него към момента мнозинство в парламента могат да направят социалдемократите и ЕНП, и ако се включат и либералите с позиция можело да стане работеща формула и да се гарантира мнозинство.

Припомняме, че по-рано дипломатически източници съобщиха пред "Ройтерс", че Кристалина Георгиева е водещ кандидат за председател на Европейския съвет. Франс Тимерманс се спряга за председател на Европейската комисия, а Манфред Вебер - председател на Европейския парламент.

Евролидерите започнаха да обсъждат топ позициите на извънредна среща на върха, която започна в неделя и продължи тази сутрин. В крайна сметка бе взето решение разговорите да бъдат отложени за вторник сутринта.