Евролидерите са близо до споразумение бившият холандски външен министър и заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс да оглави Комисията от есента, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на двама дипломати.

Лидерите на страните членки на ЕС започнаха преговори в неделя в опит да договорят кандидатите за основните позиции в Общността.

Вебер няма да е председател на ЕК

Вебер няма да е председател на ЕК

Така решиха лидерите от ЕС на Г-20

Кристалина Георгиева е водещ кандидат за председател на Европейския съвет. В момента Съветът се оглавява от бившия полски премиер Доналд Туск. Тимерманс пък ще замени Жан-Клод Юнкер, ако бъде номиниран и подкрепен в Европейския парламент.

Няма информация кой е фаворитът за председател на Европейската централна банка.

Белгийският премиер Шарл Мишел е силен кандидат за поста шеф на ЕС за външната политика, разкриха още двамата дипломати.

Дипломатите поясняват, че Манфред Вебер, кандидатурата на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия, може да оглави Европейския парламент. Те допълниха, че все още не са постигнали окончателно споразумение след повече от 18-часови разговори.

Тази сутрин европейските лидери възобновиха преговорите на работна закуска, след като не успяха да постигнат споразумение на извънредната среща на върха на ЕС.

Евролидерите не успяха да договорят топ позициите и по време на работната закуска. Разговорите ще продължат утре сутринта.