Лидерите на ЕС, които се срещнаха на срещата на върха на Г-20 в Япония, се споразумяха в петък, че Манфред Вебер няма да оглави Европейската комисия, според германския вестник Welt am Sonntag.

Страните членки на блока се надяват да вземат решение за кандидат, който да замени Жан-Клод Юнкер преди първата сесия на новия Европейския парламент да започне на 2 юли.

Вебер изглеждаше най-вероятният избор, като се има предвид, че той е водещият кандидат на най-голямата група в Парламента - дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП). Но консерваторът от Германия не успя да привлече достатъчно подкрепа от други партии.

Припомняме, че преди дни канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че може да се откаже от избора си за следващия лидер на Европейската комисия в духа на компромиса.

Меркел намекна, че може да се откаже от Вебер в името на компромиса за шеф на ЕК

Меркел намекна, че може да се откаже от Вебер в името на компромиса за шеф на ЕК

Докладвайки пред германския парламент за неуспеха на проведената през миналата седмица среща на върха

Планът бележи пробив след седмици на задънена улица сред лидерите на ЕС за това кой трябва да поеме ръководството на Европейската комисия.

Лидерите на ЕС трябва да проведат среща на върха в неделя, за да се опитат да решат дали ръководната роля трябва да бъде на заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс, социалдемократ от Холандия или друг кандидат от ЕНП.

Други възможни претенденти са преговарящият за Брекзит  Мишел Барние, изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева и хърватският премиер Андрей Пленкович.