Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че може да се откаже от избора си за следващия лидер на Европейската комисия в духа на компромиса, информират АФП и "Ройтерс".

Докладвайки пред германския парламент за неуспеха на проведената през миналата седмица среща на върха на ЕС, след като европейските лидери не успяха да се договорят кои кандидати да предложат за топ постовете в Общността, Меркел заяви, че на извънредната среща на върха в неделя отново може да не бъде постигнато споразумение.

Брюксел в... задънена улица

Брюксел в... задънена улица

Вероятно четирите политически групи ще постигнат съгласие за постовете. Дали обаче то ще бъде на цената на "разумния компромис", се пита Димитър Петров или на отказ от самите принципи на Обединена Европа...

"Кандидат за председател на Европейската комисия може да е само този, който е представен на Европейския съвет и аз не решавам сама за тази препоръка", обяви тя пред Бундестага.

Меркел се надява да бъде спазен така нареченият процес "водещ кандидат" (Spitzenkandidat), при който спечелилата партия на европейските избори първа трябва да получи право да издигне своя кандидат.

"Но дали това ще доведе до успех, не мога да кажа", добави канцлерът.

"Нещата са много сложни, така че трябва да продължим да търсим решение", продължи Ангела Меркел.

ЕНП няма План Б освен Вебер, обяви Юнкер

ЕНП няма План Б освен Вебер, обяви Юнкер

ЕНП единодушно подкрепя Манфред Вебер

Имаме обща отговорност към Европа. Така че се надявам да постигнем решение, което не отхвърля процеса "водещ кандидат", но в същото време позволи на Европа да бъде ефективна. За да се постигне това, всеки трябва да положи малко усилие, смята тя.

Снимка 430992

Източник: ЕПА

"Не всички в Европейския съвет подкрепят процеса "водещ кандидат" и тъй като ние много ценим френско-германските отношения, трябва да приемем, че френският президент има различно гледище от моето", обясни тя пред долната камара.

Макрон би подкрепил Меркел да оглави ЕК

Макрон би подкрепил Меркел да оглави ЕК

Търси се силен и с опит политик за наследник на Юнкер

Водещият кандидат е германският евродепутат Манфред Вебер, тъй като Европейската народна партия получи най-голяма подкрепа на евроизборите. Но френският президент Еманюел Макрон и други евролидери са против кандидатурата на Вебер.

По-късно днес Меркел ще проведе разговори с Вебер в Берлин.

Междувременно Вебер призова лидерите на ЕС да не "унищожават" демокрацията, информира "Политико". Председателят на Европейската народна партия показа ясно, че не е готов да се откаже от кандидатурата си за председател на Европейската комисия и нападна Макрон.

В статия за германския всекидневник "Велт" той предупреждава, че ако процесът "водещ кандидат" се провали, това ще бъде "унищожително" за европейската демокрация.

Снимка 430993

Източник: ЕПА

Според него част от Европейския съвет иска да затрие идеята за "водещ кандидат", което би означавало, че резултатите от изборите са несъществени.

Някои радикални елементи ще спечелят от това. Тогава загубилите на европейските избори изведнъж ще станат победители, смята той.

"Ако демократизацията на Европа се провали, то ЕС може също да бъде пред сериозна заплаха", алармира Манфред Вебер.