Френският президент Еманюел Макрон заяви, че руските знамена няма да бъдат допуснати на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. Изявлението бе направено в интервю за френския спортен вестник L"Équipe и цитирано от европейската редакция на "Политико".

"Очевидно не може да има руско знаме на игрите в Париж", каза Макрон, като добави, че има "консенсус" по този въпрос. Президентът мотивира решението с твърдението, че руското знаме "няма място" на игрите в условията на военни престъпления и депортации на деца, извършвани от Русия.

Според Макрон, решението за участие на руски спортисти е в ръцете на Международния олимпийски комитет (МОК). Той изрази мнение, че МОК трябва да реши какво място да даде на руските спортисти, "които понякога са се подготвяли цял живот и също могат да бъдат жертви" на режима на Кремъл.

Този коментар идва след месеци на напрежение и дебати около участието на руски и беларуски спортисти в международни събития след пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г. МОК препоръча руските и беларуските спортисти да се състезават като неутрални, без национален флаг или химн, което бе предмет на критика от страна на украинското правителство.

През юли Украйна се съгласи нейните спортисти да участват срещу руски и беларуски състезатели, стига те да са под неутрален флаг. 

Кметът на Париж Ан Идалго през февруари изрази желание руските спортисти да не участват в игрите, въпреки препоръките на МОК.

Томас Бах разочарован от двойните стандарти по отношение на руските и беларуските спортисти

Томас Бах разочарован от двойните стандарти по отношение на руските и беларуските спортисти

Няма решение за участието им в Олимпиадата в Париж през 2024 година