Декларацията на Г-20, приета от лидерите на срещата през уикенда, не е дипломатическа победа за Русия. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в неделя, предаде "Ройтерс".

По думите му Г-20 е основана за решаване на международни икономически, а не политически въпроси. В тази връзка срещата не е мястото, където да се очаква дипломатически напредък във войната в Украйна.

В декларацията се избягва осъждането на Русия за конфликта в Украйна, но се подчертава човешкото страдание, причинено от насилието. Декларацията призовава всички държави да се въздържат от използване на сила за завземане на територия.

"Тази среща на Г-20 потвърждава още веднъж изолацията на Русия. Днес преобладаващото мнозинство от членовете на Г-20 осъждат войната в Украйна и нейното въздействие", посочи Макрон на пресконференция след церемонията по закриването на срещата на върха.

Руският президент Владимир Путин не присъства на двудневната среща на върха на Г-20 в Ню Делхи, като вместо това изпрати министъра на финансите Сергей Лавров.

По-рано в неделя Лавров заяви, че Русия е успяла да гарантира, че дневният ред на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи не е засенчена от украинския конфликт, и нарече срещата "успешна".

В същото време позицията на Украйна по отношение на декларацията е, че в нея "няма повод за гордост".

САЩ и Русия похвалиха декларацията на Г-20
Обновена

САЩ и Русия похвалиха декларацията на Г-20

Срещата на върха в Ню Делхи се придвижва към последния си ден