Президентът на Фрнация Еманюел Макрон обясни, че е чул гнева на гражданите и техните оплаквания във връзка с по-високите такси за дизелово гориво, но няма да слуша групи, провокиращи насилие и няма да промени отношението си към енергийната политика.

"Не бъркам гражданите и техните искания с бандитите. Няма да призная нищо на тези, които искат разрушения и безредици. Това, което разбрах от тези няколко дни, е, че не трябва да променяме курса, защото е правилен и необходим", коментира той.

Макрон обяви и консултации на национално ниво в отговор на протеста на "жълтите жилетки", тримесечните консултации са за изготвяне на пътна карта за ускоряване на прехода на страната от изкопаеми горива.

Около 1,5 млн. евро са щетите от сблъсъците в Париж

Около 1,5 млн. евро са щетите от сблъсъците в Париж

Мобилизирани 200 допълнителни работници за ремонти на улици и сгради

Френският президент предлага незначителни отстъпки, заявявайки, че ще предложи механизъм за коригиране на данъчните увеличения, едновременно с увеличаването на цените на петрола в международен план.

 

В един час реч Макрон повтори няколко пъти, че разбрал гнева, изразен от стотици хиляди хора, които излязоха по улиците в знак на протест. Той признава, че много французи смятат, че данъците са "наложени отгоре" и обещава да ускори работата на правителството, за да облекчи натоварването на работещите семейства и да се намалят държавните разходи.

"Виждал съм, както много други французи, трудностите на хората, които трябва да шофират много много и които имат проблеми да се справят в края на месеца. Вярвам много дълбоко, че можем да преобразуваме този гняв в решение", обясни Макрон.