Макрон е уверен в споразумението за "командированите работници" след среща с румънския президент, съобщава Ройтерс.

Правилата на Европейския съюз за наемане на работна ръка от страни с ниско заплащане трябва да се подобрят, заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис днес.

Йоханис не дава подробности за това, което би сметнал за приемливо след срещата с президента Еманюел Макрон. Френският президент чул достатъчно, за да обяви, че остава убеден, че все още може да бъде постигнат компромис до края на годината.

Правилата за командировани работници предават духа на ЕС, смята Макрон

Правилата за командировани работници предават духа на ЕС, смята Макрон

Той вижда напредък по въпроса и споразумение през октомври

"Много е важно да се избегне безполезно опростяване", каза Йоханис на съвместна пресконференция в Букурещ. "От една страна, има недоволство във Франция за недекларираните работници, а от друга страна има много хора в Източна Европа, Румъния, които искат да работят във Франция, Германия, Испания. Ясно е, че директивата трябва да се подобри", допълва той.

Макрон иска да преработи система, която позволява на "командированите" работници да работят в други държави от Европейския съюз по договори, които трябва да гарантират минималната заплата на приемащата държава и да позволят плащането на данъци и социални такси в страната домакин.

Той казва, че системата създава нелоялна конкуренция в по-богати държави като Франция и Германия.

Варна се подготвя за посещението на Еманюел Макрон

Варна се подготвя за посещението на Еманюел Макрон

Засилени мерки за сигурност в морската ни столица