Френският президент Еманюел Макрон във вторник призова европейските страни да подкрепят Украйна в дългосрочен план и да се подготвят, в случай че Вашингтон реши да спре да подкрепя страната във военния конфликт с Русия, съобщава АФП.

Десетки милиарди долари американска помощ бяха изпратени на Украйна след началото на войната през февруари 2022 г., но републиканските конгресмени отказаха да продължат да подкрепят Киев, заявявайки, че няма ясна крайна дата и битката продължава.

"Трябва да се организираме по такъв начин, че ако Съединените щати направят суверенен избор да спрат или намалят тази помощ, това не трябва да има въздействие и в Европа, каза той пред репортери в Стокхолм, заедно с шведския премиер Улф Кристершон. Ние, европейците, трябва да продължим да подкрепяме украинския народ, каза Макрон, подчертавайки, че Украйна е европейска страна. Това е преди всичко наш проблем, добави той. Имаме стратегическа цел: Русия не може да спечели.

Френският президент трябва да направи ново посещение в украинската столица Киев през февруари.

ЕС обещава да продължи военната помощ за Украйна преди среща на върха

ЕС обещава да продължи военната помощ за Украйна преди среща на върха

Повтаря спешната необходимост от ускоряване на доставките на боеприпаси и ракети

Франция работи върху ново двустранно споразумение за сигурност с Украйна - по линия на пакт, договорен между Киев и Лондон - което ще бъде обявено по време на посещението на Макрон в Киев следващия месец.

По-рано този месец Макрон призова френските производители на отбранителна техника да увеличат производството и иновациите, докато Европа се бори да увеличи доставките на оръжия, за да подкрепи Украйна.

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще заявят отново решимостта си да продължат да предоставят "навременна, предвидима и устойчива военна подкрепа" на Украйна на среща на върха в четвъртък. Това предаде по-рано във вторник "Ройтерс", цитирайки проектозаключения от срещата.

"Европейският съвет също така повтаря спешната необходимост от ускоряване на доставките на боеприпаси и ракети", се казва още в проектотекста.

Проектозаключенията от срещата на върха оставят отворени дали лидерите също ще обещаят да вложат още 5 милиарда евро за помощ за Украйна във фонд, наречен European Peace Facility, който е използван за финансиране на дарения на оръжия за Киев.

Членовете на ЕС спорят от месеци за бъдещето на ролята на фонда във военната помощ за Украйна, като Германия предполага, че фокусът сега трябва да бъде върху двустранната помощ от отделни страни от ЕС.

The Atlantic: Предавайки Украйна, САЩ убиват репутацията си и отчуждават съюзниците си

The Atlantic: Предавайки Украйна, САЩ убиват репутацията си и отчуждават съюзниците си

Стоте дни на позор са прелюдия към по-страшни бедствия