Очаква се френският президент Еманюел Макрон да разкрие визията си за модернизиране на въоръжените сили на страната си, като вземе предвид въздействието на войната в Украйна и развиващите се заплахи по света, предава Associated Press.

Очаква се планът да включва по-високи военни разходи в съответствие с очакванията на НАТО членовете му да харчат 2% от БВП за отбрана.

Макрон ще представи очертанията на бъдещ план за военни разходи за периода 2024-2030 г., който има за цел да вземе предвид последиците от войната в Украйна и да увеличи разходите за отбрана през следващите години, за да подсили вътрешната сигурност на Франция и способността на страната да действа в чужбина.

Макрон ще изложи плана в новогодишна реч пред цивилен и военен персонал във военновъздушната база Мон дьо Марсан в Южна Франция. Той иска военната стратегия на Франция да засили ролята на страната като независима световна сила.

Речта в петък идва в момент, когато представители на отбраната на САЩ и съюзниците се срещат в Рамщайн, Германия, за да обсъдят допълнителна помощ за Украйна.

Припомняме, че френският президент стана първият западен лидер, който обеща да прати на Киев танкове - става дума за колесните танкове AMX 10 RC. След него Великобритания обеща 14 танка "Чалънджър 2", а други европейски страни като Полша, Финландия и Дания зависят от разрешението на Германия да изпртят в Украйна германски танкове "Леопард 2".

Танковете за Украйна - знак, че Макрон вече не вярва в преговори с Путин

Танковете за Украйна - знак, че Макрон вече не вярва в преговори с Путин

Френският лидер прекрачи червената линия и наруши военното табу