Френският президент Еманюел Макрон каза във вторник, че няма да промени нищо в подхода, който e възприел към американската фирма за превози Uber Technologies, когато беше министър на икономиката, след като политическите му съперници казаха, че ще поискат парламентарно разследване, предава Ройтерс.

"Бих го направил отново утре и вдругиден (...) създадохме хиляди работни места (...), много съм горд", каза Макрон пред журналисти, докато посещаваше завод във Френските Алпи, където се изгражда ново съоръжение за полупроводници.

Вестниците The Guardian и Le Monde съобщиха в неделя, че Uber е нарушила законите и тайно е лобирала сред политици като част от агресивна кампания за разработване на нови пазари от 2013 до 2017 г.

Кабинетът на Макрон каза пред Le Monde, че като министър на икономиката по онова време той често е имал контакт с много компании-нарушители в сектора на услугите, и че е уместно да се намали бюрокрацията.

Новият ляв опозиционен алианс "Нупес", оглавяван от антикапиталистическата партия France Insoumise ("Непреклонна Франция"), заяви, че ще поиска парламентарно разследване на ролята на Макрон в подпомагането на калифорнийската компания във Франция.

Оливия Грегоар, министър на малките и средни компании, каза пред парламента, че Макрон просто си е "вършил работата", когато е бил министър на икономиката.

"Той говори с Uber. Но също и с Netflix, с AirBnB, Teslа И защо? Защото тези компании са в основата на днешната икономика", каза Грегоар.

The Guardian съобщи, че докато други членове на тогавашното социалистическо правителство са имали опасения относно навлизането на Uber в таксиметровите превози, Макрон е разменил текстови съобщения с ръководителите на Uber, които са го идентифицирали като ключов съюзник зад кулисите.

В отговор на материалите на The Guardian и Le Monde, Uber каза в изявление: "Ние не сме търсили и няма да търсим извинения за предишно поведение, което очевидно не е в съответствие с нашите настоящи ценности."