Стотици демонстранти се събраха на площад "Трокадеро" в Париж, за да протестират срещу задължителните здравни пропуски при посещение в кафенета, ресторанти, театри и музеи във Франция, съобщава местната телевизия BFM.

Организатор на протеста е бившият заместник-председател на крайнодесния "Национален сбор", в момента лидер на създадената през 2017 година партия на Патриотите Флориан Филипо. След предишния национален протест на 17 юли, в цялата страна са насрочени протести срещу разширяването на задължението за здравни сертификати и задължителното ваксиниране за някои професии.

Франция е в 4-та Covid вълна, неваксинираните са 96% от новите случаи

Франция е в 4-та Covid вълна, неваксинираните са 96% от новите случаи

Причина е по-заразният Делта вариант, 150% увеличение на заразените за седмица

В парижката префектура бяха заявени три демонстрации с начало от площад "Трокадеро", от площада на Бастилията (по инициатива на "жълтите жилетки") и от Държавния съвет.

Протестиращите се сблъскаха с полицията в централната част на Париж, карайки силите за борба с безредиците да използват сълзотворен газ.

Извън Париж протести се провеждат в градове като Марсилия, Монпелие, Нант, Тулуза, Страсбург и др, след като френските депутати трябва да гласуват този уикенд за законопроект, изготвен от правителството, целящ създаването на здравен пропуск и задължителна ваксинация за здравните работници.

Хиляди излязоха по улиците на южния пристанищен град Марсилия, скандирайки "Свобода, свобода" и "Макрон, не искаме твоя пропуск". Колоната потегли от старото пристанище до префектурата под звуците на свирки и аплодисменти. С вдигнати юмруци, някои от участниците в протеста няколко пъти подеха френския национален химн "Марсилезата".

В същото време голямо мнозинство от французите (76 процента) одобряват решението на президента Еманюел Макрон да обяви задължителна ваксинация за медицинския персонал и други професии под заплахата от санкции, сочи проучване на Elabe по поръчка на BFM.

Без ваксина 4-та Covid вълна ще е цунами, предупреди Франция

Без ваксина 4-та Covid вълна ще е цунами, предупреди Франция

Дори блокиране на цялата страна няма да е ефективно за ограничаване на Делта варианта