Делта вариантът на коронавируса, който причинява Covid-19, сега е основният вариант, който циркулира във Франция, заяви в сряда премиерът Жан Кастекс, добавяйки, че 96% от 18 000 нови случая, съобщени предния ден, са от неваксинирани, съобщава "Франс 24".

"Ние сме в четвъртата вълна", каза Кастекс, подчертавайки, че целта на здравния пропуск, който влезе в сила в сряда, бе да се избегне четвъртото блокиране в цялата страна. "Вариантът Делта надделява, той е по-заразен".

Здравният министър Оливие Веран заяви пред депутатите, че общият брой на случаите се е увеличил с около 150% през последната седмица в резултат на бързо разпространяващия се вариант Делта, описвайки увеличението като безпрецедентно.

Френското правителство започна да представя на законодателите тази седмица нов план за борба с Covid-19, който ще включва изискване за здравна карта на различни места от началото на август и да направи ваксинацията задължителна за здравните работници.

Кастекс заяви, че здравната карта няма да се изисква в училищата, когато учебната година започва през септември.

Лувърът е сред местата, които започнаха да извършват проверки за здравна карта в сряда, като служители заявиха, че чуждестранните туристи са обезпокоени, когато са помолени да покажат доказателство за ваксинация или отрицателен тест, тъй като вече са го направили при влизане в страната.

От другата страна на Сена, в Айфеловата кула, на посетителите, които са без доказателство за ваксинация, са предложени тестове.

Така нареченият санитарен възел ще се изисква за всички събития или места с над 50 души от сряда, преди да бъде разширен за ресторанти, кафенета и търговски центрове през август, съобщи президентът Еманюел Макрон в телевизионно обръщение миналата седмица.

Собствениците на ресторанти са изправени пред изискванията да проверят статуса на ваксинация на своите клиенти, преди да ги обслужват. В отговор на притесненията им Кастекс заяви, че няма да им се налага да проверяват личната карта на клиентите и че правителството няма да наказва местата за посещение през първата седмица от новите правила.

След това обаче ги очакват глоби до 1500 евро за първо нарушение и повече за последващи нарушения.

Без ваксина 4-та Covid вълна ще е цунами, предупреди Франция

Без ваксина 4-та Covid вълна ще е цунами, предупреди Франция

Дори блокиране на цялата страна няма да е ефективно за ограничаване на Делта варианта