Френският президент Еманюел Макрон не се притеснява от инцидента с шамара днес. Той разглежда нападението като изолиран акт и призовава да не се преувеличава значението му, предаде ledauphine.com. 

По думите му, такъв инцидент не трябва да отклонява вниманието от важните проблеми. Той настоя да се уважават институциите, сред които и фигурата на президента на страната. Също така допълни, че е писал на кмет на департамента Дром, който също е бил обект на насилие. 

Припомняме, че Макрон бе нападнат в департамента Дром в югоизточна Франция, където пътува като част от регионалното си турне. Във видео, споделено от френски медии, се видя как мъж удря шамар на президента, преди полицията да се намеси.

Нападнаха Макрон по време на обиколка във френски региони

Нападнаха Макрон по време на обиколка във френски региони

Mъж е зашлевил президента, двама души са арестувани

След инцидента са арестувани две лица. Понастоящем самоличността и мотивът на нападателя не са известни. BFM TV и RMC публикуваха видеоклип, циркулиращ в Twitter, на който се вижда как мъж в зелена тениска, с очила и маска за лице вика "Долу Макрония" (A Bas La Macronie) и след това удря шамар през лицето на Макрон.

Охраната на Макрон бързо се е намесила, за да повали човека на земята и да отдалечи Макрон от него.

Премиерът Жан Кастекс заяви пред Народното събрание малко след това, че макар демокрацията да означава дебат и легитимно несъгласие, "тя в никакъв случай не трябва да означава насилие, вербална агресия и още по-малко физическа атака".

Крайнолевият лидер Жан-Люк Меленшон написа в "Tуитър", "солидарност с президента" веднага след шамара. "Тази атака показва, че поддръжниците на насилието преминават от думи към действия".

Лидерът на дясната френска партия "Национално единство" Марин Льо Пен и ръководителят на лявото движение "Неподчинена Франция" Жан-Люк Меланшон осъдиха атаката срещу френския президент.

"Категорично осъждам неприемливата атака срещу президента на републиката", заяви Льо Пен.