Френският президент Еманюел Макрон и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман разговарят за Близкия изток и войната в Украйна, съобщава Reuters. Макрон очаква саудиският принц да използва влиянието си в Русия.

Мохамед бин Салман ще прекара една седмица в Париж, по време на която ще вземе участие в срещата на върха за нов глобален финансов пакт и ще присъства на прием във френската столица следващия понеделник в подкрепа на кандидатурата на Саудитска Арабия за домакин на световния панаир Експо 2030.

Тази посещение обаче вече е предизвикало критики от неправителствени организации, които се борят с нарушенията на правата на човека в Саудитска Арабия и след бруталното убийство на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година, което се предполага, че е било поръчано от самия Мохамед бин Салман. Правозащитни организации също критикуват ролята на Макрон в подкрепата за възстановяването на принцовата дипломатическа позиция след международния скандал около убийството на Хашоги.

Официалният представител на Елисейския дворец обаче отрече, че Франция помага за нормализирането на Мохамед бин Салман, като подчерта, че вече са го приели в няколко западни столици и е имал срещи с глобални лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън. Президентите Макрон и бин Салман вече са се срещали на работна вечеря през юли миналата година.

Относно войната в Украйна, Саудитска Арабия в миналото имаше двусмислен подход, като гласуваше в подкрепа на резолюциите на ООН, осъждащи агресията на Русия, но също така се противопоставяше на призивите на САЩ да увеличат производството на петрол, което би навредило на петролните приходи на Русия. Въпреки това, френските източници от Елисейския дворец казват, че Саудитска Арабия е показала готовност да помогне за ускоряване на победата на Украйна и да сътрудничи за постигане на преговори между Украйна и Русия.

Разговорите между президента Макрон и принц бин Салман ще се фокусират също върху подновяването на отношенията между Саудитска Арабия и Иран и как те могат да помогнат за разрешаването на напрежението в Ливан.

Макрон: Контраофанзивата в Украйна може да продължи седмици, дори месеци

Макрон: Контраофанзивата в Украйна може да продължи седмици, дори месеци

Среща на лидерите на Франция, Германия и Полша