Френският президент Еманюел Макрон обвини Италия в "цинизъм и безотговорност" заради отказа ѝ да приеме стотици мигранти, изоставени на спасителен кораб в Средиземно море, информира "Франс прес".

Макрон е заявил по време на заседанието на правителството, че съгласно морското право "в случаи на бедствия онези страни, до бреговата ивица на които най-близо се намират плавателни съдове, имат отговорността да реагират", уточни говорителят на правителството.

Орбан приветства отказа на Италия да допусне кораба с мигранти

Орбан приветства отказа на Италия да допусне кораба с мигранти

"Волевата власт се завърна в Италия"

"Ако плавателния съд имаше Франция като най-близкото му крайбрежие, той би могъл да акостира", посочи говорителят, добавяйки: "Франция даде своя принос, но това, което е неприемливо, е поведението и политическата инструментализация на италианското правителство."

Няколко италиански правителства подред обвиниха европейските си партньори, че оставят страната да се справя сама с притока на 700 хил. мигранти от Африка от 2013 г. насам.

Ала френското правителство обвини новото крайнодясно/популистко правителство в Рим за липсата на солидарност, след като отказа да разреши на спасителния кораб Aquarius да пусне котва в италианските пристанища с 629 мигранти на борда.

Италия отказа достъп до пристанищата си на спасителен кораб с мигранти

Италия отказа достъп до пристанищата си на спасителен кораб с мигранти

По заповед на новия вътрешен министър Матео Салвини

"Не можете да създадете прецедент, който да създаде възможност една европейска страна да се разтовари за сметка на други европейски страни", продължи говорителят, подчертавайки: "Трябва да покажем солидарност, която Италия не показа."

Новото италианско правителство обеща да депортира стотици хиляди хора, живеещи незаконно в страната и да спира плавателни съдове с мигранти да дебаркират на нейните брегове.

Макрон е изправен пред критики от някои леви опозиционни партии и членове на собствената си партия "Република, напред!", че не предлага да приеме 629-те мигранти на борда на Aquarius.

Испания приема кораба с 629 миграни, отрязан от Италия

Испания приема кораба с 629 миграни, отрязан от Италия

Имала дълг да се избегне хуманитарна катастрофа

Испания предложи да ги приеме, което беше приветствано от Макрон по време на правителственото заседание.

По-рано говорител на партията на Макрон коментира, че политиката на италианското правителство била "отвратителна".

"Позицията, линията на италианското правителство е отвратителна. Неприемливо е да си играеш на политика с човешки животи, което се случва в момента", изтъкна говорителят.

"Аз съм говорител на партията, не на правителството, но не мога да си представя, че Франция няма да играе роля в намирането на хуманитарно решение за този кораб", допълни той.