Премиерът на Испания Педро Санчес обяви, че страната ще приеме спасителния кораб, изоставен в Средиземно море, за да помогне за избягване на хуманитарна криза.

Санчес увери, че ще даде "безопасно пристанище" на кораба Aquarius и 629 мигранти на борда, след като Италия и Малта отказаха да допуснат кораба да акостира на техните пристанища.

Агенцията за бежанците на ООН и Европейският съюз призоваха за бързо прекратяване на спора между двете страни.

Италия отказа достъп до пристанищата си на спасителен кораб с мигранти

Италия отказа достъп до пристанищата си на спасителен кораб с мигранти

По заповед на новия вътрешен министър Матео Салвини

Санчес, който встъпи в длъжност преди седмица, заяви, че корабът ще хвърли котва във Валенсия.

Мигрантите на борда на Aquarius са били качени от надуваеми лодки край бреговете на Либия през уикенда при шест различни спасителни операции.

"Наш дълг е да помогнем за избягването на хуманитарна катастрофа и да предложим безопасно пристанище на тези хора, за да изпълним задълженията си по отношение на правата на човека", изтъкнаха от кабинета на Санчес.

Сред спасените мигранти са 123 непридружени непълнолетни, 11 по-малки деца и седем бременни жени, уточниха от германската неправителствена организация SOS Méditerranée, която е организирала спасяването на мигрантите.

Непълнолетните са между 13 и 17 години и идват от Еритрея, Гана, Нигерия и Судан.

Новият вътрешен министър на Италия Матео Салвини отказа да допусне кораба до италианските пристанища, изтъквайки: "Спасяването на човешки животи е дълг, превръщането на Италия в огромен бежански лагер обаче не е."

"Италия досега се огъваше и подчиняваше - този път ИМА НЯКОЙ, КОЙТО КАЗВА НЕ", написа Салвини в "Туитър" с хаштаг "затворени врати".

Салвини, който е лидер на крайнодясната партия "Лига", обеща по време на неотдавнашните парламентарни избори да предприеме твърда позиция срещу миграцията.

Той настоя, че Малта трябва да приеме кораба Aquarius, но тя отказа с аргумента, че той попада под юрисдикцията на Италия.

Италия е основната входна точка за мигранти, които прекосяват Средиземно море от Северна Африка до Европа.

Салвини вече обяви, че обмисля действия срещу организации, които спасяват мигранти в морето. Той ги обвини, че са в таен сговор с трафиканти на хора.

Вчера той подчерта, че Италия казва "не на трафика на хора, не на бизнеса с нелегална имиграция".