Френският президент Еманюел Макрон обяви, че Европейският съюз бил "твърде слаб, твърде бавен, твърде неефективен", като изложи визията си за преобразуване на Общността в голяма реч в парижкия университет "Сорбоната", съобщава "Франс прес".

"Европа, която познаваме, е твърде слаба, твърде бавна, твърде неефективна, но само Европа ни дава способността да действаме на световната сцена пред лицето на големите съвременни предизвикателства", изтъкна Макрон в речта си за бъдещето на Европа.

Макрон предупреди: Европа може да бъде покорена от САЩ и Китай

Макрон предупреди: Европа може да бъде покорена от САЩ и Китай

Европа или се реформира, или запада

Той сподели за пореден път плановете си за по-тясно сътрудничество в еврозоната, по-голямо единство по отношение на отбраната, имиграцията, полицейските служби и охраната на границите.

Френският президент предложи обща европейска военна сила за намеса и общ бюджет за отбрана.

По думите на Макрон, европейската отбранителна стратегия трябва да бъде определена до началото на следващото десетилетие.

Той иска да отвори френската армия за европейски войници и предложи други страни членки на ЕС да сторят същото на доброволни начала.

Той също така предложи създаването на европейска разузнавателна академия за по-добра борба срещу тероризма, както и обща гражданска защита.

Юнкер приветства речта на Макрон като "много европейска"

Юнкер приветства речта на Макрон като "много европейска"

Благодари му, че подкрепил работата на Брюксел

Френският президент предлага също така европейска агенция за убежище и стандартизирани документи за самоличност в ЕС за по-добро справяне с потоците от мигранти. Според него агенцията за убежище трябва да ускори и хармонизира миграционните процедури, след като в продължение на години се водят спорове в ЕС за това колко мигранти да бъдат приети и къде.

Макрон също така настоя Европа по-добре да защитава границите си.

Той също така предупреди срещу опасностите от антиимиграционния национализъм, подчертавайки, че той противоречи на принципите на една обединена Европа, родена от трагедията на световните войни.

След като крайнодясна партия влезе в германския парламент за първи път от Втората световна война насам, Макрон коментира, че "мислехме, че миналото няма да се върне". По думите му, тази изолационистка нагласа се появила отново, "защото забравихме да защитаваме Европа".

Макрон предложи общ бюджет на страните, които използват еврото, за да може да се инвестира в европейски проекти и да се помогне за стабилизирането на еврозоната в случай на икономическа криза.

По думите му, общият бюджет може първоначално да бъде финансиран от по-големи данъци върху интернет гигантите и данъци, свързани с изменението на климата.

Френският държавен глава добави, че бюджетът в края на краищата трябва да дойде от националните бюджети на държавите, които използват еврото, например като използват вътрешни данъци за бизнеса.

Макрон също така настоя, че страните от ЕС трябва да облагат интернет гигантите, където те правят пари, а не там, където са регистрирани, след като той настоява за по-строга регулация на онлайн икономиката.

"Дълбоко вярвам в тази иновационна икономика", каза той, но настоя, че "трябва да дебатираме" за това да направим данъчното облагане по-справедливо.

Той предложи създаването на единен цифров пазар, подобно на други отделни пазари на ЕС.