Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер приветства голямата реч на френския президент Еманюел Макрон за реформата на Европейския съюз като "много европейска" и благодари на френския държавен глава за подкрепата му за усилията на Европейската комисия и останалите евроинституции в Брюксел, съобщава "Ройтерс".

"Много европейска реч от моя приятел Еманюел Макрон", написа шефът на ЕК на френски в "Туитър", като добави: "Европа се нуждае от смелост. Благодаря за подкрепата ти за работата на европейските институции."

Макрон обяви EС за твърде слаб, бавен и неефективен и настоя за по-тясна интеграция

Макрон обяви EС за твърде слаб, бавен и неефективен и настоя за по-тясна интеграция

Макрон с мащабна визия за бъдещето на Европа

"Това, от което се нуждаем сега, е пътна карта за напредъка на Съюза на 27-те страни членки. Ние трябва обсъдим открито всички идеи и да решим преди май 2019 г.", добави Юнкер, имайки предвид призива си в ключовата си реч пред Европейския парламент преди две седмици за среща на високо равнище след излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 г., за да бъде решено бъдещето на останалите 27 страни членки.

От своя страна шефът на кабинета на Юнкер, Мартин Селмайер, който постоянно туитваше по време на речта на Макрон в Сорбоната, подчерта приликите между неговите предложения и тези на Юнкер, като коментира: "Рядко Европа вижда подобна конвергенция на възгледите между френския президент и председателя на Комисията. Да, налице са някои нюанси, но също така и много общи черти."

Сред ключовите предложения, направени от Юнкер и Макрон, беше еврозоната да има свой собствен министър на финансите. Юнкер обаче предупреди срещу предложението на Макрон държавите от еврозоната да създават свои собствени отделни институции.

Юнкер изтъкна, че това може да поднови разделението между по-богатите западни и по-бедните източни страни в ЕС и иска страни като Полша да бъдат насърчени да се присъединят към еврозоната и за бюджет на еврозоната, управляван от съществуващи институции на целия ЕС.