Германският канцлер Олаф Шолц ще замества френския президент Еманюел Макрон на срещата на върха между Европейския съюз и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), която се провежда тази вечер в Брюксел, съобщава "Франс прес".

Причината е, че Макрон ще пътува за Катар, където ще присъства на полуфиналния мач Франция-Мароко от Световното първенство по футбол, който ще се състои тази вечер.

Взаимното заместване в случай на отсъствие е практика във френско-германското партньорство и свидетелства за близостта и доверието между двете страни, посочват от френското президентство.

В момента обаче решението е до известна степен необичайно, тъй като през последните седмици между Франция и Германия имаше разногласия по различни въпроси, които се задълбочиха до степен двете страни да отложат отложено съвместно германско-френско министерско заседание, първоначално насрочено за октомври.

Притиснат между Русия и Китай, ЕС протяга ръка към АСЕАН

Притиснат между Русия и Китай, ЕС протяга ръка към АСЕАН

ЕС иска да задълбочи икономическите връзки с Югоизточна Азия

Оттогава Макрон и Шолц се срещнаха няколко пъти, за да се опитат да възобновят доброто разбирателство между двете страни, възприемано за необходимо за напредъка на ЕС.

Днес френският държавен глава заминава за Катар, за да гледа мача на френския отбор срещу Мароко. След това той ще отпътува през нощта от Доха за Брюксел, за да участва в Европейския съвет, насрочен за утре, съобщават от Елисейския дворец.

Въпреки отсъствието му "амбицията на президента за отношения с Югоизточна Азия и Индо-Тихоокеанския регион като цяло остава непроменена", уверяват от пресцентъра на президентството и припомнят, че Макрон се е срещнал с повечето лидери от региона по време на среща на върха в Банкок през ноември, а също е приел премиера на Камбоджа Хун Сен в Париж вчера вечерта.

Шолц и Макрон заплашват с търговски ответни мерки срещу Байдън

Шолц и Макрон заплашват с търговски ответни мерки срещу Байдън

Франция и Германия искат да преговарят със САЩ за нелоялна конкуренция, но са готови и да отвърнат на удара