Турция не може да очаква солидарност от съюзниците от НАТО и в същото време да предприема офанзива в Сирия. Това предупреди френският президент Еманюел Макрон по време на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Париж, съобщават световните осведомителни агенции.

Макрон и Столтенберг говориха в Париж в навечерието на срещата на държавните ръководители на страните членки на НАТО в Лондон на 3-4 декември.

На 9 октомври Турция започна военна операция в Северна Сирия, за да изтласка силите на сирийските кюрди, да създаде "зона за сигурност" до границата и да настани там милиони сирийски бежанци.

Дамаск определи операцията като подкопаване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. На 17 октомври Турция и САЩ договориха 120-часово примирие, което да позволи изтеглянето на кюрдските бойци от граничната зона. След като примирието приключи, Турция и Русия подписаха споразумение, което очертава условията за мирното оттегляне на турските сили и организирането на съвместни патрули от руската военна полиция и турската армия.

Коментарът на Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО бил предупредителен сигнал

Коментарът на Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО бил предупредителен сигнал

С тези думи привлякъл вниманието на страните членки на алианса

Срещата между Макрон и Столтенберг се състоя след неотдавнашния коментар на френския президент относно "мозъчната смърт" на НАТО. В интервю за The Economist по-рано този месец Макрон постави под въпрос способността на НАТО да осигури колективна отбрана за страните членки и заяви, че има пълна липса на координация между ЕС и САЩ по стратегически решения в рамките на алианса.