Плановете на френските власти за големи бюджетни съкращения, за да се приведе дефицитът в рамките на изискванията на ЕС от максимум 3 процента, доведоха до критики към президента Еманюел Макрон, предаде The Local. 

Политици и от левицата, и от десницата реагираха остро след подадената оставка от началника на Генералния щаб на френската армия ген. Пиер дьо Вилиер.

Решението му бе взето, след като той не се съгласи с президента Еманюел Макрон за орязването на военните разходи, което правителството планира.

Началникът на френската армия хвърли оставка заради орязването на разходите

Началникът на френската армия хвърли оставка заради орязването на разходите

Влезе в остър спор с президента Макрон

Въпреки че генералът е известен с трудния си характер, мнозина обявиха оттеглянето му за огромна загуба и хвърлиха вината върху Макрон.

През уикенда Макрон коментира, че Дьо Вилиер трябвало да е наясно кой командва и подчерта, че ако шефът на Генералния щаб и президентът не са съгласни един с друг, "началникът на Генералния щаб си отива".

Ген. Пиер дьо Вилиер коментира в нарочно изявление, че повече не може да "гарантира устойчивостта на модела на армията", което смята за необходимо, за да гарантира отбраната на Франция.