Президентът на Франция Еманюел Макрон призова французите към национални дебати с оглед на усложнената ситуация в страната заради протестите на "жълтите жилетки".

Макрон написа отворено писмо към съотечествениците си, публикувано на сайта на Елисейския дворец.

Макрон предлага до 15 март да бъдат обсъдени обществено значими теми - като данъчната политика, демокрацията, екологията и имиграцията, за да може да се премине от недоволство към решения.

Той уверява, че няма да има забранени теми, но има "червени линии", които няма да се преминават. Сред нещата, които няма да бъдат преразглеждани, са правото на политическо убежище, смъртното наказание, абортите. Няма да има обратен ход и по частичната отмяна на т. нар. данък богатство, приета в края на 2017 г. След приемането й с данък се облагат само скъпите недвижими имоти. Отмяната на тази реформа е едно от исканията на "жълтите жилетки".

Девети протестен уикенд на "жълтите жиелтки"

Девети протестен уикенд на "жълтите жиелтки"

Сблъсъци между полицаи и демонстранти в Париж

"В период на изпитания и несигурност като този, през който преминаваме, трябва да помним кои сме.
Франция не е страна като другите.
Чувствителността към несправедливостта е по-засилена, отколкото на други места. По-силна е необходимостта от взаимна помощ и солидарност." - посочва Макрон в обръщението си.

Той уверява, че споделя всеобщата амбиция за просперираща страна и по-справедливо общество.

"Обществото, което искаме, е общество, в което за успеха са необходими не връзки или богатство, а усилия и работа." - подчертава Еманюел Макрон.

Френският президент поставя като изискване отказа от каквото и да е насилие.

"Не приемам натиска и отправянето на обиди например срещу избраните представители на хората, не приемам генерализираните обвинения например срещу медиите, журналистите, институциите и държавните служители. Ако всеки атакува всеки, обществото се разпада." - предупреждава той.

Може би ще открием, че можем да постигаме съгласие по-често, отколкото сме смятали, казва още Макрон.