Президентът на Франция Еманюел Макрон изпрати началника на армията в Нигер след ислямистки атентат, убил най-малко 73 нигерийски войници, съобщава БиБиСи.

Макрон, заедно с президента на Нигер Махамаду Исуфу, също обявиха, че срещата на върха за обсъждане на въпросите на сигурността в района на Сахел, която беше планирана за понеделник, е отложена за началото на следващата година.

Нигер, Мавритания, Чад, Буркина Фасо и Мали съставляват групата Г5 Сахел, създадена за борба с джихадистите в региона.

Френски войници са разположени в Сахел, за да подкрепят тези усилия.

В края на ноември, 13 френски войници загинаха в Мали, когато два хеликоптера се сблъскаха по време на операция срещу джихадистите там.

Египет иска решителни и колективни действия срещу държави, подкрепящи тероризма

Египет иска решителни и колективни действия срещу държави, подкрепящи тероризма

Нараства напрежението Египет-Турция и Египет-Катар

73-ата войници са убити при ислямистко нападение срещу военна база в западен Нигер. Дванадесет войници също са ранени при нападението в Инатес, казва армията.

Никоя група не е поела отговорност, но бойци, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава", извършват смъртоносни атаки в региона Сахел тази година, въпреки присъствието на хиляди регионални и чуждестранни войски.

Анализаторите по сигурността коментират, че насилието в Нигер ескалира с тревожна скорост. Министърът на отбраната на Нигер Исуфу Катамбе заяви, че "голям брой терористи" са "неутрализирани".

Катамбе обясни, че е имало "ожесточена битка" с "няколкостотин" бойци в Инатес близо до границата с Мали. Атаката дойде дни преди планираната среща на върха във Франция, на която президентът Еманюел Макрон и петима западноафрикански лидери трябваше да обсъдят сигурността в региона.

По-рано правителството на Нигер поиска тримесечно удължаване на извънредно положение, което беше обявено преди две години. Армията на Нигер се бори да овладее въоръжените групировки.

През последните седмици се наблюдават все по-смели нападения от джихадисти.

13 френски войници загинаха при операция срещу джихадистите в Мали

13 френски войници загинаха при операция срещу джихадистите в Мали

Сблъскали са се два хеликоптера