Президентът на Египет призова за "решителни" и "колективни" действия срещу страни, подкрепящи "тероризма", в препратка към Турция и Катар, които подкрепят групата "Мюсюлманско братство", която е извън закона в Египет, съобщава АП.

Тези държави подкрепят противоположни фракции в разрушената от войната Либия.

На двудневен форум за мира в Африка в южния град Асуан, Абдел-Фатах ал-Сиси също каза, че е необходимо постигането на устойчиво развитие в Африка, заедно с усилията за борба с войнствените групи в Египет и региона Сахел, който се простира в цяла Африка южно от пустинята Сахара.

Помпео: Вашингтон иска да работи с Москва за разрешаване на конфликта в Либия

Помпео: Вашингтон иска да работи с Москва за разрешаване на конфликта в Либия

"Политическото решение е единственият начин"

"Трябва да има решителна реакция срещу страните, подкрепящи тероризма, и колективен отговор срещу тероризма, защото терористичните групи имат способността да се бият само ако им бъде осигурена финансова, военна и морална подкрепа", обяснява той.

На сбирката в Асуан присъстват лидерите на Нигер, Чад, Нигерия и Сенегал, заедно с представители на САЩ, Великобритания и Канада.

Регион Сахел е дом на бойни групи, свързани с "Ал Кайда" и "Ислямска държава".

Сиси заяви, че Египет може да помогне за обучението на сили и да предостави оръжие на страните в региона за борба с екстремисти.

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Ердоган обяви готовност за военна намеса в Либия, в Европа нямало лидери

Той вижда добри и открити отношения с Путин и Тръмп, заедно ще постигат мир

Египет от години води битка срещу "Ислямска държава", която се засили, след като през 2013 г. военните свалиха президента на "Мюсюлманското братство" Мохамед Морси на фона на масови протести срещу краткото му управление.

Насилието в Египет е съсредоточено на Синайския полуостров, както и в обширната западна пустиня на страната, която е свидетел на смъртоносни атаки на бойци, проникнали от съседна Либия.

След отстраняването на Морси напрежението Египет-Турция и Египет-Катар нараства.

Политическата партия на турския президент Реджеп Ердоган е разклонение на "Мюсюлманско братство", което Кайро определи за терористична група през 2013 г.

Сиси коментира, че "ще бъде постигнато цялостно политическо решение през следващите месеци" за конфликта в Либия, след хаоса от гражданската война през 2011 г. и смъртта на дългогодишния диктатор Моамар Кадафи.

Турция е готова да използва армията и да спре сондажи край Кипър

Турция е готова да използва армията и да спре сондажи край Кипър

Кипър провежда военноморски маневри с Франция и Италия

Египетският президент обясни, че това ще сложи край на "терористичното "котило", което изтласква бойци и оръжия към (съседни на Либия страни), включително Египет".

Сиси прави и препратка към международна среща на върха в Берлин, която има за цел да постигне споразумение относно действията, необходими за прекратяване на конфликта. Конференцията бе насрочена за октомври, но очевидно е отложена.

След гражданската война през 2011 г., Либия се разцепи на две, като слабата администрация, подкрепяна от ООН в Триполи е в западната част на страната, а правителството на изток е подкрепяно от либийската национална армия и генерал Халифа Хафтар.

Хафтар заплашва да потопи всеки турски кораб в либийски води

Хафтар заплашва да потопи всеки турски кораб в либийски води

Махдауи: Ще освободим столицата Триполи и ще унищожим турската мечта

Коментарите на Сиси са на фона на засиленото напрежение с Турция след противоречиво споразумение за морска граница, подписано миналия месец с базираното в Триполи правителство на Либия.

Гърция, Египет и Кипър отричат споразумението като противоречащо на международното право, а Гърция експулсира либийския посланик миналата седмица.

Хафтар от месеци се бори с милиции, съюзници на властите в Триполи, за контрол над столицата.

Той е подкрепен от ОАЕ, Египет, Франция и Русия, докато базираното в Триполи правителство получава помощ от Турция, Катар и Италия.

Русия гледа към Африка - най-богатият регион на ресурси, метали и въглеводороди

Русия гледа към Африка - най-богатият регион на ресурси, метали и въглеводороди

Континентът е слабо геоложки проучен, но Русия е готова