Бих искал Великобритания да си възвърне стабилността възможно най-бързо и да продължи напред, това е добре за нас и е добре за нашата Европа. Това заяви френският президент Еманюел Макрон, след като британският премиер Лиз Тръс обяви, че подава оставка, съобщават от френското посолство във Великобритания. 

Той настоя, че няма да прави никакви коментари по въпроса за британския политически живот.

Припомни, че двамата са провели няколко телефонни разговора, няколко срещи, които винаги бяха много конструктивни.

Франция, като нация и народ, които са приятели на британския народ, би искала преди всичко стабилност и в ситуацията, в която се намираме, която е ситуация на война, ситуация на енергийно напрежение и по-широки кризи, за Великобритания е важно да си възвърне политическата стабилност много бързо и това е всичко, което желая, каза още Макрон.

Лиз Тръс хвърли оставка като премиер на Великобритания

Лиз Тръс хвърли оставка като премиер на Великобритания

Тя стана най-кратко служилият министър-председател в историята на Острова

Припомняме, че по-рано днес Лиз Тръс подаде оставка като премиер на Великобритания. В речта си на "Даунинг стрийт" тя заяви, че е казала на крал Чарлз, че подава оставка като лидер на Консервативната партия.  Тръс посочи, че е встъпила в длъжност във време на "голяма икономическа и международна нестабилност".

Признавам, че предвид ситуацията не мога да изпълня мандата, за който бях избрана от Консервативната партия, заяви тя.

Тръс допълни, че ще остане министър-председател, докато не бъде избран неин приемник.

Тя става най-кратко служилият министър-председател в историята на Великобритания, след като остана на поста едва 45 дни. Вторият най-кратко служил премиер е Джордж Канинг.

Макрон към Лиз Тръс: Великобритания и Франция ще бъдат винаги приятели

Макрон към Лиз Тръс: Великобритания и Франция ще бъдат винаги приятели

Френският президент отговори на неин остър коментар

Макрон и Тръс размениха остри реплики по повод историческите връзки между народите в края на август, още преди встъпването ѝ в длъжност. 

Великобритания и нейният народ винаги ще бъдат съюзници на Франция, каза президентът, след като фаворитът за следващ министър-председател на Великобритания каза, че все още не е решила дали той е приятел или враг.

Макрон каза, че Великобритания е "приятелска нация, независимо от своите лидери, понякога въпреки своите лидери".

Отношенията между Лондон и Париж се влошиха, след като управляваната от консерваторите Великобритания напусна Европейския съюз през 2020 г., като избухнаха спорове относно имиграцията, риболовните права и търговията през Ирландско море след Брекзит.

Макрон каза, че не се е съмнявал в мястото на Великобритания като съюзник на Франция "нито за секунда", добавяйки: "Ако Франция и Великобритания не могат да кажат дали са приятели или врагове... тогава сме се запътили към сериозни проблеми".