Лиз Тръс подаде оставка като премиер на Великобритания, съощава Би Би Си.

В речта си на "Даунинг стрийт" тя заяви, че е казала на крал Чарлз, че подава оставка като лидер на Консервативната партия.

Тръс посочи, че е встъпила в длъжност във време на "голяма икономическа и международна нестабилност".

Признавам, че предвид ситуацията не мога да изпълня мандата, за който бях избрана от Консервативната партия, заяви тя.

Тръс допълни, че ще остане министър-председател, докато не бъде избран неин приемник.

Тя посочи, че се е срещнала с председателя на "Комитет 1922 г." сър Греъм Брейди и са се обединили около мнението, че изборите за ръководство ще бъдат завършени през следващата седмица.

"Това ще гарантира, че ще продължим да изпълняваме фискалните си планове и ще поддържаме икономическата стабилност и националната сигурност на нашата страна", увери Тръс.

Лиз Тръс става най-кратко служилият министър-председател в историята на Великобритания, след като остана на поста едва 45 дни. Вторият най-кратко служил премиер е Джордж Канинг.

Тръс наследи Борис Джонсън като премиер на 6 септември, след като победи Риши Сунак в конкурса за лидер на Консервативната партия.

Тръс се извинява за грешките си, но няма да се оттегли като премиер

Тръс се извинява за грешките си, но няма да се оттегли като премиер

Новият финансов министър оттегли реформите ѝ

На 23 септември Лиз Тръс и вече бившият финансов министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

В началото на октомри Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, тя увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството.

Британски депутат внесе вот на недоверие срещу премиера Лиз Тръс

Британски депутат внесе вот на недоверие срещу премиера Лиз Тръс

Той се срамувал от бюджетната политика на правителството