Премиерът на Великобритания Лиз Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

"Вслушах се в хората и мисля, че няма абсолютно нищо срамно един лидер да слуша народа и да отговаря", посочи тя пред радио "Таймс".

Всичко, което направих като министър-председател, е насочено към това да помогна на хората да преминат през една много трудна зима и много трудни обстоятелства и да поставя страната ни на по-здрава основа в бъдеще, подчерта Тръс.

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, тя увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството.

Всички сме обединени зад плана за растеж и зад това, което трябва да направим, за да изведем страната обратно на правилния път, категорична бе Тръс, цитирана от "Ройтерс".

Лиз Тръс се отказа от намаляването на данъците

Лиз Тръс се отказа от намаляването на данъците

Тя бе принудена от сриващите се пазари

Изправени сме пред много нестабилна международна среда -войната в Украйна, инфлацията, цените на енергията, и ще трябва да вземем трудни решения, като целият кабинет ще бъде част от това, посочи още премиерът.

На 23 септември Лиз Тръс и финансовият министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Лондон не се отказва от "противоречивия си" икономически план

Лондон не се отказва от "противоречивия си" икономически план

Курсът на британското правителство е правилен, убедена Лиз Тръс

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критукуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.

Британската лира пада до най-ниското си ниво след решение за намаляване на данъците

Британската лира пада до най-ниското си ниво след решение за намаляване на данъците

Инвеститорите нямат доверие на икономическите мерки на правителството