Британският министър-председател Лиз Тръс беше принудена в понеделник да направи унизителен обратен завой след по-малко от месец на власт, отказвайки се от намаляването на най-високата ставка на данъка върху доходите, което  предизвика смут на финансовите пазари и бунт в нейната партия.

Министърът на финансите Квази Квартенг каза, че решението за отмяна на намалението на най-високия данък е взето с "известно смирение и разкаяние".

Тръс и Квартенг обявиха нов "план за растеж" на 23 септември, който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Но планът предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Британската лира пада до най-ниското си ниво след решение за намаляване на данъците

Британската лира пада до най-ниското си ниво след решение за намаляване на данъците

Инвеститорите нямат доверие на икономическите мерки на правителството

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен. "Така че сега е "оцелвяваме ден за ден", каза вътрешен човек от партията, който отказа да бъде назован.

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критукуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.

Решението за обратен завой вероятно ще постави Тръс и Квартенг под още по-голям натиск, поредния непредвиден политически обрат в страна, която е имала четирима министър-председатели през последните шест години.

Квартенг каза, че не е обмислял да подаде оставка и, че е решил да промени курса съвместно с премиера.

Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви, че правителството е унищожило икономическото доверие и е накърнило доверието в британската икономика като цяло. "Те трябва да преобърнат цялата си икономическа, дискредитирана стратегия ", каза в изявление финансовият говорител на лейбъристите Рейчъл Рийвс.

След встъпването си в длъжност Тръс заяви, че правителството се нуждае от радикален план, за да спаси икономиката и да направи страната по-динамична, и че е готова да вземе непопулярни решения, за да го осъществи.

В първия си ден на поста Тръс и Квартенг уволниха най-високопоставения служител в Министерството на финансите, преди да обявят политика, която не е била оценена или проверена от независимата Служба за бюджетна отговорност.

Инвеститорите - свикнали Великобритания да е стълб на глобалната финансова общност - се уплашиха и това удари по стойността на британските активи и повишиха цената на държавните заеми, ипотечните лихви и корпоративното кредитиране.

Тъй като консервативните депутати стават все по-разтревожени, Тръс също призна, че ще са необходими съкращения на разходите за обществени услуги и лимит на плащанията на социални помощи.

След като все повече консервативни депутати се обявиха срещу политиката, председателят на Консервативната партия Джейк Бери предупреди, че всеки, който гласува против пакета, ще бъде изхвърлен от парламентарната група.

Инвеститори и икономисти казаха, че днешното решение е стъпка в правилната посока, но правителството трябва да отиде по-далеч. То не трябва да публикува фискален отчет с пълния мащаб на държавните заеми и плановете за намаляване на дълга до 23 ноември.

Консервативни депутати казаха пред Ройтерс, че правителството практически няма друг избор, освен да обърне курса. "Това е правилното нещо, но е жалко как се управлява дъуржавата в момента", каза един от тях, който отказа да бъде назован.

Лиз Тръс попари надеждите за търговско споразумение със САЩ скоро

Лиз Тръс попари надеждите за търговско споразумение със САЩ скоро

То не е сред приоритетите на британския премиер