Британският министър-председател Лиз Тръс се извини за грешките в програмата си, които доведоха до срив в доверието на инвеститорите и спадане на рейтингите ѝ в социологическите проучвания. В същото време тя заяви, че няма да се оттегли от поста си.

"Искам да поема отговорност и да се извиня за допуснатите грешки, каза Тръс пред BBC. Исках да помогна на хората с техните сметки за енергия и проблема с високите данъци, но отидохме твърде далеч и твърде бързо."

Финансовият министър Джеръми Хънт, който беше назначен в петък, след като Тръс уволни нейния близък съюзник Квази Квартенг, в понеделник отхвърли реформите ѝ.

Новият британски финансов министър се отказа от повечето реформи на Лиз Тръс

Новият британски финансов министър се отказа от повечето реформи на Лиз Тръс

Той се опитва да успокои пазарите

Запитана дали сега е министър-председател само по име, Тръс каза, че е назначила Хънт, защото е знаела, че трябва да промени посоката.

"Би било напълно безотговорно за мен да не действам в национален интерес по начина, по който го направих, каза тя. Беше правилно, че променихме политиката."

Тръс и Квартенг се опитаха да променят британската фискална политика, като разкриха 45 милиарда паунда необезпечени данъчни облекчения миналия месец, за да извадят икономиката от стагнация.

Но реакцията на инвеститорите в облигации беше брутална и разходите по заемите скочиха. Кредиторите оттеглиха офертите за ипотека и Английската централна банка в крайна сметка трябваше да се намеси, за да спре пенсионните фондове да се разпадат.

Запитана за въздействието на нейните политики, Тръс каза, че разбира, че е "много трудно" за семействата в цялата страна и че ще направи каквото може, за да им помогне.

Нейният двугодишен енергиен пакет обаче беше драстично намален от Хънт и сега ще продължи само до април.

"Най-уязвимите ще бъдат защитени през следващата зима, каза тя. Търсим точно как можем да направим това."

Лиз Тръс уволни финансовия си министър
Обновена

Лиз Тръс уволни финансовия си министър

Британското правителство готви план за повишаване на корпоративния данък

Тръс, която стана лидер преди по-малко от шест седмици, е изправена пред възможен бунт от нейните депутати консерватори още тази седмица, според съобщенията.

Но тя каза, че ще поведе своите консерватори на следващите избори.

"Оставам, защото бях избрана да доставям на тази страна", каза тя. — Това е, което съм решена да направя".

В началото на октомври Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.