Британският премиер Лиз Тръс уволни финансовия министър на своя кабинет Квази Квартенг, съобщава Би Би Си.

Очаква се тя да обяви план за повишаване на корпоративния данък.

"Казаха ми, че Квази Квартенг е уволнен като финансов министър, докато Лиз Тръс се готви да отмени минибюджета. Не е ясно кой ще го замести", написа по-рано в Туитър Стивън Суинфорд, политически редактор на в. "Таймс".

Квартенг беше привикан да се завърне спешно в страната по-рано от очакваното, прекратявайки своето участие в годишната среща на Международния валутен фонд.

Квази Квартенг потвърди, че е бил помолен да освободи поста финансов министър, пише "Гардиън".

В писмо до министър-председателя Квартенг пише: "Помолихте ме да остана настрана като ваш финансов министър. Приех.

Когато ме помолихте да служа като ваш министър, го направих с пълното съзнание, че ситуацията, пред която сме изправени, е невероятно трудна, с нарастващи световни лихвени проценти и цени на енергията. Въпреки това Вашата визия за оптимизъм, растеж и промяна беше правилна.

Както казах много пъти през последните седмици, следването на статуквото просто не беше вариант. Твърде дълго тази страна беше преследвана от ниски темпове на растеж и високо данъчно облагане - това все още трябва да се промени, ако страната иска да успее".

Междувременно в. "Таймс" съобщи, че бившият външен министър Джереми Хънт ще наследи Квартенг като нов министър на финансите.

"Сега много източници ми казват, че Джереми Хънт ще бъде новият финансов министър, въпреки че все още нямам официално потвърждение", написа в Туитър Стивън Суинфорд, политически редактор в изданието.

Очаква се правителството да обяви планове за увеличаване на корпоративния данък по-късно този следобед, като премиерът евентуално ще направи публично изявление.

Източник от правителството разкри, че корпоративният данък вероятно ще се повиши, но все още може да бъде по-малко от 25%, планирани от предишното правителство. Други мерки в минибюджета може скоро да бъдат отменени.

На 23 септември Лиз Тръс и финансовият министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея?

Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея?

Според британския вътрешен министър това само ще влоши пазарните сътресения

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

Лиз Тръс не изпитва срам от обратния завой за данъците

Лиз Тръс не изпитва срам от обратния завой за данъците

Министрите ѝ били обединени зад плана за растеж на правителството

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критукуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.

В началото на октомри Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, тя увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството.