Отстраняването на Лиз Тръс като министър-председател на Великобритания би било "катастрофално лоша идея" и само ще влоши пазарните сътресения. За това предупреди Джеймс Клевърли, министър на външните работи и един от нейните най-близки съюзници в кабинета, съобщава в. "Телеграф".

Тръс е подложена на силен натиск от част от депутатите от собствената си Консервативна партия да се откаже от икономическия си план след реакцията на пазара към мерките, разчертани в минибюджета.

Управлението ѝ е под въпрос след малко повече от месец на поста, като част от торите вече обмислят кой може да я замести.

Поддръжниците на Тръс обаче подчертаха, че трябва да ѝ бъде позволено да се заеме с работата по прилагането на своя т.нар. план за растеж.

Трябва да признаем, че е необходимо да внесем сигурност на пазарите, настоя Клевърли пред Би Би Си.

Мисля, че смяната на ръководството би била катастрофално лоша идея не само в политически, но и в икономически план, и ние определено ще останем фокусирани върху растежа на икономиката, подчерта той.

Лиз Тръс не изпитва срам от обратния завой за данъците

Лиз Тръс не изпитва срам от обратния завой за данъците

Министрите ѝ били обединени зад плана за растеж на правителството

Клевърли заяви, че британският премиер следва "солидни, традиционни принципи на консервативното управление", но не изключи нови обратни завои.

Той посочи, че макар да предстои "тежка зима", правителството ще се придържа към плана си за стимулиране на икономическия растеж, за да помогне за изплащането на очаквания недостиг от 60 млрд. британски лири, необходим за покриване на разходите за пропуснати приходи за хазната.

Той призова колегите си за единство след тежкия ден за Тръс, когато тя беше многократно критикувана в "Комитет 1922" (Комитет на консервативните частни членове).

На 23 септември Лиз Тръс и финансовият министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Лондон не се отказва от "противоречивия си" икономически план

Лондон не се отказва от "противоречивия си" икономически план

Курсът на британското правителство е правилен, убедена Лиз Тръс

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критукуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.

В началото на октомри Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, тя увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството.

Британската лира пада до най-ниското си ниво след решение за намаляване на данъците

Британската лира пада до най-ниското си ниво след решение за намаляване на данъците

Инвеститорите нямат доверие на икономическите мерки на правителството