Новият министър на финансите на Великобритания Джереми Хънт отхвърли в понеделник повечето фискални мерки на премиера Лиз Тръс, заявявайки, че "не е правилно" да се заемат пари за финансиране на данъчни облекчения, което доведе до рязко покачване на цените на златото, предава Ройтерс.

В отговор британската лира се повиши с 1,4% спрямо долара и с 0,8% спрямо еврото.

Джеръми Хънт замени в петък Квази Квартенг, когото премиерът Лиз Тръс уволни след така наречения "мини-бюджет" на 23 септември, който доведе до срив на британските пазари.

Поредица от нефинансирани намаления на данъци в момент, когато правителството вече се сблъсква със значителен дефицит по текущата сметка, слаба валута, висока инфлация и икономика, изпадаща в рецесия, изнервиха инвеститорите и принудиха Банката на Англия да се намеси, за да стабилизира пазарите.

Призракът на рецесията надвисна над Великобритания

Призракът на рецесията надвисна над Великобритания

Икономиката на страната изненадващо се сви през август

Заради срива на пазара на облигации в Обединеното кралство правителството на Тръс вече се отказа от два основни елемента от своя фискален пакет, включително план за замразяване на корпоративния данък и друг за премахване на по-висока данъчна ставка за най-добре печелещите.

Хънт обяви в понеделник серия от данъчни промени, които според него ще съберат 32 милиарда лири (36,19 милиарда долара) годишно допълнителни приходи.

Заради провала на амбициозните планове, с които британският премиер Лиз Тръс дойде на власт само преди няколко седмици сред членовете на нейната партия се заговори за нейното отстраняване.

Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея?

Отстраняването на Лиз Тръс - катастрофално лоша идея?

Според британския вътрешен министър това само ще влоши пазарните сътресения

Припомняме, че на 23 септември Лиз Тръс и вече бившият финансов министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критукуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.

В началото на октомври Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

"Скай нюз" очаква нови оставки на Острова

"Скай нюз" очаква нови оставки на Острова

Министърът на отбраната заплаши с оттегляне