Британският министър на отбраната Бен Уолъс може да подаде оставка, ако финансовият министър Джереми Хънт не се съгласи да увеличи разходите за въоръжените сили на страната. Това съобщи телевизията Sky News.

Хънт вече призна, че правителството няма да увеличи разходите за въоръжените сили до 3% от БВП до 2030 г., както обеща британският министър-председател Лиз Тръс. Той също така заяви, че Министерството на отбраната, както и останалите ведомства, ще трябва да пести пари.

Лиз Тръс уволни финансовия си министър
Обновена

Лиз Тръс уволни финансовия си министър

Британското правителство готви план за повишаване на корпоративния данък

Отбелязва се, че през последните три години Уолъс се бори усилено за увеличаване на разходите за отбрана. Телевизионен източник от Министерството на отбраната подчертава, че министърът "ще поиска от министър-председателя да изпълни поетите от него ангажименти".

По-рано Politico писа, че за шест седмици британският премиер е успял да разцепи цялото крило на своята Консервативна партия, като мнозинството от членовете й са убедени, че политикът няма да може да участва в следващите избори. Депутатите започнаха трескаво да търсят механизми за уволнението на Тръс, отбелязват медиите.